Geschiedenis


Balletschool Ermelo

Voordat Balletschool Ermleo haar eigen studio kreeg, is er op veel verschillende locaties lesgegeven. Een van die locaties was Hotel Peter. Dit hotel stond op de plek waar nu de HEMA-Ermelo gevestigd is.

Hofland en Kranenburg
Halverwege de zestiger jaren waren de heren Hofland en Kranenburg de balletpioniers op de Veluwe. In 1966 vond de allereerste voorstelling plaats van hun Ermelose balletschool. Hofland en Kranenburg beheerden balletscholen in Ermelo en Nunspeet. In 1974 zette Kiny Slim-Algera de klassieke balletlessen van de heren voort. De school ging verder onder de naam Balletschool Ermelo. De bevlogen dansdocente introduceerde het systeem van The Royal Academy of Dance. Een methode die vruchten afwierp. De school staat tot de dag van vandaag zeer goed bekend in de regio en daarbuiten.

Desiree in 1966     Desiree in 1966     Desiree in 1966

Het 5-jarige meisje met de donkere krullen is Desirée Lund. Het was 1966. Desirée danst inmiddels niet meer bij de school, maar voelt zich nog altijd nauw betrokken als Vriend van de Balletschool.

 

Miss Kiny
Na lesgegeven te hebben op verschillende locaties kreeg Miss Kiny haar eigen studio aan huis. Een kleine balletstudio met een heel eigen, gezellige balletsfeer. Vele jaren gaf zij daar met veel enthousiasme les. Het ene jaar werden er balletexamens afgenomen. Het andere jaar stond in het teken van een voorstelling. Een belangrijk onderdeel van deze leerlingenuitvoeringen was het sprookje. Kiny Slim heeft een groot aantal bewerkingen van sprookjes op haar naam staan, zoals De Gelaarsde Kat, Zwaan Kleef Aan, De Nieuwe Kleren van de Keizer en Assepoester.

In haar jonge jaren danste Kiny in Assen, en in Groningen bij Gretel van Bruggen. Op de foto‘s hieronder zien we Kiny in The Sleeping Beauty (1957) en in haar eigen versie van Doornroosje in 1968 in Ermelo. Op de zwart-wit foto is Kiny te zien zoals al haar oud-leerlingen haar zullen herinneren. De foto werd genomen tijdens haar laatste voorstelling in 1995 in Cultureel Centrum Harderwijk.

 

 

     Scannen0002     Scannen0003
Overdracht van de school
In 1995 werd Balletschool Ermelo overgenomen door een oud-leerlinge van Kiny Slim: Bernice Zwijnenburg. Als Amsterdams studente was zij nog immer betrokken bij Balletschool Ermelo en de uitvoeringen. Eenmaal afgestudeerd als docente van The Royal Academy of Dance kon zij het werk van Kiny Slim voortzetten.

In april 2005 verhuisde de school naar een echte dansstudio in Instituut Jacob Cats aan de Jacob Catslaan in Ermelo.

Onder leiding van Bernice hebben de leerlingen inmiddels gedanst in Aladdin (1997), La Boutique Fantasque (1999), Doornroosje (2001), De Kleine Zeemeermin (2003), La Fille Mal Gardée (2005), De Notenkraker (2007), Pinokkio (2009), Coppélia (2011), Alice in Wonderland (2013), Cinderella (2015), Don Quichot (2017), Het Zwanenmeer (2019), De Notenkraker (2021) en Doornroosje 2.0 (2023).

 

       

 

Balletschool Nunspeet 

De Nunspeetse balletschool werd eveneens opgericht door de heren Chris Hofland en Anton Kranenburg. Dat was op 1 oktober 1960. Hofland had een gerenommeerde balletschool in Den Haag. Met een aantal leerlingen van deze school trok hij het land in met balletsprookjes als Repelsteeltje en Hans en Grietje. Zo kwam Chris Hofland op de Veluwe terecht. 

  

Op 1 april 1977 werd de Nunspeetse balletschool overgenomen door de Volksbond tegen Drankmisbruik. Op dat moment kwam Loes Boersema in dienst van de bond. Loes danste al vanaf de oprichting van de school in de lessen van Hofland en als oud-leerling mocht zij de school voortzetten. Op de foto danst Loes in de balletvoorstelling 'Veertje'.



Sindsdien heet de school Balletschool Chris Hofland. Op 1 september 1997 werd Loes Boersema eigenaresse van de school. Loes gaf niet alleen klassiek ballet, maar ook jazz ballet. Naast haar werk voor de balletschool maakte zij choreografieën voor modeshows, gaf jazz in ’t Harde en heeft ook enige tijd CKV1 gegeven op HAVO en Atheneum in Zwolle. In 2004 werd de jazz afdeling van de school overgenomen door Carrie Graus.

Op 2 juni 2007 werd Loes onderscheiden. Zij kreeg het waarderingsteken van de gemeente Nunspeet vanwege haar inzet voor balletschool Chris Hofland. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Ir D.H.A. van Hemmen.

Tot november 2009 werden de lessen van Balletschool Chris Hofland gegeven in het Dorpshuis in Nunspeet. December 2009 verhuisde de school naar de sportzaal in de Veluvine Nunspeet.

Loes werd alle jaren bijgestaan door haar vriendinnen Wanda Toes (rechts) en Lida Vosselman (links).

In september 2011 nam Bernice Zwijnenburg de balletschool over van Loes. Zo vormen de Nunspeetse en de Ermelose balletschool van Hofland nu weer één geheel. Balletschool Chris Hofland ging vanaf september 2011 verder onder de naam Balletschool Nunspeet en werd zo samen met Ballet- en Dansstudio Ermelo: Gelderse Balletscholen.

De lessen in Nunspeet vinden sinds september 2015 plaats in de balletstudio van de Veluvine.

Op 7 juli 2015 overleed Loes op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. 

Juni 2024 waren de laatste balletlessen in Nunspeet. Omdat er te weinig animo voor de lessen was en omdat er geen goede dansruimte meer in de Veluvine beschikbaar was, is de school in Nunspeet helaas gesloten.