Klassiek ballet

Het klassieke dansonderwijs van de Royal Academy of Dance is gebaseerd op een vaste syllabus. Het systeem van lesgeven van de RAD staat borg voor een methodisch en didactisch verantwoorde wijze van balletonderwijs. De oefenstof is aangepast aan de mentale en fysieke ontwikkeling van de diverse leeftijdsgroepen. Kinderen kunnen vanaf 5 jaar naar de Pre primary. De daarop volgende niveaus zijn Primary en Grade 1 tot en met Grade 8. Maar ook voor kinderen van 3 en 4 jaar bieden we vrolijke en voorbereidende balletlessen aan: Pre Ballet.

 

Lesonderdelen

De oefenstof bestaat uit een tweetal onderdelen: klassiek ballet en caractère. Klassiek ballet is de basis van de meeste dansvormen en het belangrijkste onderdeel in de les. Caractère is internationale volksdans aangepast voor presentatie in het theater. In de graden komen de stijlen Hongaars, Russisch en Pools aan de orde. Deze zijn gekozen, omdat zij een zeer belangrijke rol spelen in de grote klassieke balletten van de negentiende eeuw, zoals Doornroosje en Het Zwanenmeer. De leerling krijgt zo een brede dansopleiding.

 

Examens

Ter controle van het niveau worden er vanuit Engeland, thuisbasis van de Royal Academy of Dance, regelmatig examinatrices over de hele wereld gestuurd om balletexamens af te nemen. De examens verzekeren een gestage vooruitgang. De leerling bereikt telkens een hogere ‘Grade‘ en heeft iets om naartoe te werken. De examens mogen niet onderschat worden. Het is een leuke, maar serieuze aangelegenheid. Leerlingen van de balletschool zijn niet verplicht mee te doen aan de RAD-examens. Daarom worden op de balletschool ook minder formele schoolexamens afgenomen, waar alle kinderen aan meedoen. Na afloop ontvangen zij een rapport. De examens vinden om het jaar plaats.