Vooropleiding

Om deel te kunnen nemen aan de Vocational Graded Syllabus moeten leerlingen aan een aantal eisen voldoen: de fysieke kwaliteiten zijn erg belangrijk, evenals uitstraling en muzikaliteit. De leerling volgt minimaal drie klassieke lessen per week. Naarmate de student in een hogere grade komt en dus zwaardere stof krijgt, moeten er steeds meer lessen per week worden gevolgd.
De opvolgende niveau’s zijn: Intermediate Foundation, Intermediate, Advanced Foundation, Advanced 1 en Advanced 2. Het gaat hier om professionele examens die buiten de school plaatsvinden en worden afgenomen door examinatoren van de Royal Academy of Dance. Met de behaalde diploma’s en de opgedane danservaring is de leerling goed voorbereid op een mogelijke toekomst op een van de HBO-Dansacademies. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de schoolleiding.

De Vooropleiding van Gelderse Balletscholen is een enorm succes. In 2005 begon Bernice Zwijnenburg met deze klassieke dansopleiding die jonge getalenteerde dansers wil voorbereiden op een HBO-dansopleiding. Naast de reguliere lessen klassiek ballet volgen de studenten van de school twee of meer klassieke lessen op professioneel niveau. In deze lessen wordt keihard gewerkt aan de klassieke ballettechniek. Daarvoor wordt het ‘Vocational’ dansonderwijssysteem van The Royal Academy of Dance gebruikt. De combinatie van talent en inzet van de studenten en kwalitatief goed dansonderwijs heeft gezorgd voor de goede resultaten van de vooropleiding.

De vooropleiding is niet alleen geschikt voor studenten die later met dans verder willen. Ook getalenteerde leerlingen die meer willen trainen kunnen de opleiding volgen. Maar omdat de opleiding fysiek zwaar is, hanteert de school wel toelatingseisen wat betreft fysieke bouw, lenigheid en muzikaliteit.

Leerlingen die de Vooropleiding van de balletschool volgen, hebben meer kans om toegelaten te worden tot een (HBO) vervolgopleiding dans. De volgende leerlingen zijn doorgestroomd:

Inky Vos: 2007 Koninklijk Conservatorium in Den Haag – 2010 Nationale Balletacademie Amsterdam - Klassieke Dans uitvoerend
Giulia Brinkman: 2008 Koninklijk Conservatorium voor Dans in Antwerpen – Moderne dans uitvoerend
Mae van Dalen: 2008 Schakelklas van de (moderne) dansopleiding Codarts in Rotterdam
Aliene van der Zee: 2009 Schakelklas van de (moderne) dansopleiding Codarts in Rotterdam
Jo-Jo Willekes: 2009 Koninklijk Conservatorium in Den Haag – Klassieke Dans uitvoerend
Lauriane Spreij: 2009 Royal Academy of Dance in Londen, Docent klassieke dans
Marrit Visser: 2009 Artez, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, HBO Docent Dans
Aliene van der Zee: 2010 Codarts Rotterdam, HBO Docent Dans
Emma Kraaijenhof: 2010 Koninklijk Conservatorium in Den Haag – Klassieke Dans uitvoerend
Annejon Okhuijsen: 2010 Artez Arnhem, Uitvoerend modern
Eva Wentzel: 2012 Nationale Balletacademie
Lieke van Beek: 2013 Nationale Balletacademie

Amber van Steeg: 2017 Nationale Balletacademie

Meike van Beek: 2017 Nationale Balletacademie

Iris Koelewijn: 2019 Certificate in Ballet Teaching Studies Royal Academy of Dance